Musta dina egna äpplen.

När era trädgårdsäpplen börjar mogna är ni välkomna att musta dem hos oss. Detta är ett utmärkt sätt att få frukten att räcka hela året.

Vi tvättar, pressar, pastöriserar och tappar på bag in box. Drycken är sedan hållbar i minst ett år.

Information & priserTill tidsbokningen

Välkommen att musta dina egna äpplen hos oss! För att vår utrustning ska fungera måste vi ha minst 35 kilo äpplen. En pappkasse med äpplen väger ungefär tio kilo. Vi har med vår utrustning ett snitt på 65% must ut av fruktens vikt, men det varierar mycket mellan olika sorters äpplen och mognadsgrad vilket utfall det blir.

Alla äpplen går att musta. Dock är Transparante Blanche endast lämplig precis innan de mognat, vilket innebär att den musten kommer att bli mycket syrlig. Om äpplet har skorv och märken spelar ingen roll, däremot får det inte förekomma någon rutten eller möglig frukt. Att blanda flera olika sorters äpplen är inget problem, snarare kan det mycket väl bli ännu godare must då. Även päron går bra att musta men bör blandas med äpplen.

Dina äpplen tvättas, krossas, pressas, pastöriseras och fylls på bag in box eller flaska. Hållbarheten i en sådan förpackning är cirka ett år oöppnad. Kylförvarad öppnad bag in box håller i en till två månader. Kylförvarad flaska håller öppnad i kylskåp cirka en vecka.

Priser

Pastöriserad must: 90 kr ståpåse (3 liter)

Pastöriserad must i glasflaska 70 cl: 45 kr/st

Råmust i eget kärl: 20 kr per liter *

Råmust i bag in box: 30 kr per ståpåse (3 liter) plus literpriset *

* Opastöriserad must (råmust) rekommenderas endast till den som ska dricka upp det inom tre dagar, alternativt göra cider eller har möjlighet att frysa in. Du betalar då 20 kr per liter. Väljer du att ta med egna kärl måste de vara väl rengjorda. Vill du att vi ändå fyller på 3-liters ståpåse kostar det 30 kr per förpackning plus literpriset på 20 kronor.

Sälj äpplen till oss

Det går också bra att sälja äpplen till oss. Vi betalar tre kronor per kilo levererad frukt.

Tänk på

  • Äpplen är mogna när kärnorna blivit bruna eller svarta.
  • Använd inte fallfrukt från hagar där det hålls djur.

Tidsbokning

Boka tid för avlämning av frukt här. Beroende på tillströmning och mängd kan det ta olika lång tid att musta din frukt, vi skickar ett sms när musten är klar att hämta. Betalning sker vid upphämtning. Vi tar swish, kort och kontanter.